E-mail: info@liam.sk
VYBERTE SI ELEKTRO
Najpredávanejšie
Späť na Články

Je Router a Access point to isté? Pridané: 24.09.2020

Je Router a Access point to isté?
V dnešnej dobe si len málokto z nás vie predstaviť viac ako jeden či dva dni bez prístupu na internet, o bezdrôtovom pripojení nehovoriac. Chytré telefóny, smart televízia a inteligentná domácnosť sú bežnou súčasťou nášho fungovania a v mnohých oblastiach nám život robia jednoduchším a pohodlnejším.
Neuveriteľne rýchly pokrok v oblasti počítačových technológií priniesol ľudstvu množstvo zariadení, prístrojov a high-tech pomocníkov. V skutočnosti existuje toľko rôznych typov a kategórií počítačového vybavenia, že pre bežných spotrebiteľov môže byť veľmi ľahké nechať sa pomýliť a považovať niektoré sieťové prvky za jedno a to isté. Reč je o routeri a prístupovom bode, tzv. Access point (skrátene AP).

 

Router vs Access point

Pýtate sa, aký je rozdiel medzi access point-om a routerom? Základné rozdiely medzi týmito dvoma zariadeniami sú pomerne jednoduché, existujú však aj ďalšie menšie, ale nemenej dôležité.

 

TP Link routerROUTER /SMEROVAČ/ je sieťové zariadenie, ktoré slúži na dve primárne funkcie:

· pripája viac počítačov, telefónov, tabletov alebo iných zariadení k vytvoreniu riadenej lokálnej siete;

· poskytuje prístup na internet ku všetkým kompatibilným zariadeniam, ktoré sú k nemu pripojené.

Lokálnu sieť (LAN) je možné vytvoriť jednoduchým zapojením routeru a následným pripojením jedného alebo viacerých zariadení k nemu. Moderné routery umožňujú používateľom pripájať zariadenia buď pomocou sieťových LAN káblov, alebo bezdrôtovo, cez Wi-Fi /" wireless fidelity", pozn./. Aby však router mohol distribuovať a dodávať údaje do zariadení v lokálnej sieti, musí byť pripojený k internetu.

 

Vedeli ste? Nech je už k routeru pripojené jedno alebo hneď niekoľko zariadení, všetky vystupujú pod jednou IP adresou.

 

Okrem poskytovania platformy na vzájomnú komunikáciu rôznych zariadení má router tiež funkciu ochrany brány firewall a hesla. To zaisťuje, že pripojené bezdrôtové zariadenia sú chránené pred akýmikoľvek hrozbami, ktoré môžu vzniknúť mimo tejto lokálnej siete.

 

ACCESS POINT /PRÍSTUPOVÝ BOD/ je bezdrôtové sieťové zariadenie, ktoré slúži ako portál pre zariadenia na pripojenie kTP Link Access point lokálnej sieti. Prístupové body sa používajú na rozšírenie bezdrôtového pokrytia existujúcej siete a na zvýšenie počtu používateľov, ktorí sa k nej môžu pripojiť.

Vysokorýchlostný LAN kábel vedie od routeru k prístupovému bodu /AP/, ktorý premieňa káblový signál na bezdrôtový. Bezdrôtové pripojenie je zvyčajne jedinou dostupnou voľbou pre prístupové body nadväzujúce spojenie s koncovými zariadeniami pomocou Wi-Fi.

 

Vedeli ste? Vo verejných priestoroch ako sú nákupné centrá, kaviarne, či hotely je AP používaný bez routeru. Každé zariadenie pristupuje priamo k internetu a jeho identita nie je nijako skrytá, čím vznikajú isté bezpečnostné riziká. Zvýšená ostražitosť je preto na mieste.

 

Čo je teda výhodnejšie?

Odpoveď nie je jednoznačná; v prvom rade to závisí od vašich potrieb. Pre domácnosti a menšie firmy môžu byť routery optimálnym, ak nie tým najlepším riešením, zatiaľ čo stredné až veľké podniky a organizácie budú určite vyžadovať sieť viacerých Access pointov a routerov. Nie je tiež žiadnou výnimkou domácnosť s modemom, ktorý funguje ako router a Wifi access point zároveň.

 

„Bezdrôtové routery môžu fungovať ako prístupové body, ale nie všetky prístupové body môžu fungovať ako routery".

 

Zatiaľ čo routery spravujú lokálne siete, komunikujú s externými sieťovými systémami, získavajú, distribuujú a odosielajú údaje viacerými smermi, vytvárajú bod pripojenia a zaisťujú bezpečnosť, AP zvyčajne poskytujú prístup iba k zavedenej sieti routeru.

 

Cena a funkčnosť

Pokiaľ hľadáte zariadenie pre byt či dom, vopred si premyslite, aké funkcie routeru budete reálne využívať. Nápomocná vám môže byť aj cena samotného zariadenia.

 

Je rozdiel, či plánujete používať internet výlučne na bežné surfovanie a komunikáciu na sociálnych sieťach, alebo máte doma inteligentnú Smart TV a často sledujete filmy vo vysokej kvalite. Aktívni hráči by sa tiež mali poobzerať po kvalitnejšom zariadení vo vyššej cenovej relácii.


Novinky e-mailom
Chcete od nás dostávať novinky priamo na váš e-mail?
Copyright © 2010-2024 liam.sk
Menu